Teploty stále ostali vysoké. Nie však naše ceny. Filtrujte produkty pomocou filtra a hľadajte akciový tovar. Alebo nás navštívte v OC Optima - Košice - predajňa COLUMBIA. Tešíme sa na Vás.

Zopár tipov ako sa neprehriať

Keď prichádza oteplenie po zime, je čas vyjsť von a znova robiť veci, ktoré máte radi, ako je beh, turistika, rybolov alebo člnkovanie. No s príchodom leta a stúpajúcimi teplotami môže byť ťažšie si užívať vonkajšie aktivity. Je náročné byť v optimálnom rozpoložení na túrach v prírode, keď sa z vás priam leje pot. Aby sme vám pomohli zostať v pohode, zostavili sme zoznam najlepších tipov, ktoré by vám mohli pomôcť ostať aktívny počas teplého leta.

Turistika a kempovanie: Tipy pre príjemný a bezpečný outdoor zážitok

Začnite skoro ráno

Ak sa chystáte na turistiku a chcete si užiť prírodu plnými dúškami, je dôležité začať skoro ráno. Vyhnite sa namáhavej chôdzi po horúcom slnku. Začnite ešte pred východom slnka a vychutnajte si čerstvý ranný vzduch. Táto stratégia je obzvlášť užitočná pri stúpaní do kopcov, pretože sa vyhnete horúčave a môžete byť dole ešte pred najväčším slnečným žiarením.

Svoje miesto si vyberajte rozvážne

Pri výbere trasy na turistiku v letných horúčavách je dôležité naozaj premýšľať a plánovať. Nechoďte len tak hocikam, ale vyhľadajte trasy s dostatkom tieňa a vody. Preferujte zalesnené oblasti s hustými stromovými korunami alebo hlboké kaňony, ktoré vás ochránia pred priamym slnečným žiarením. Zvoľte si miesta blízko jazier, riek alebo iných vodných zdrojov, kde sa môžete osviežiť a ochladiť. Ak máte chuť na dobrodružstvo, vyskúšajte nočnú turistiku - len nezabudnite na správne osvetlenie a základné bezpečnostné vybavenie.

Prineste si ďalšie tričko

Ak ste typ človeka, ktorý sa veľmi potí, je dobré mať pri sebe náhradné tričko. Po náročnej turistickej trase alebo po návrate do kempu oceníte možnosť vymeniť mokré a studené oblečenie za čerstvé. Táto rada platí najmä v horských oblastiach, púšťach alebo miestach s výraznými teplotnými zmenami. Buďte pripravení na rôzne podmienky a užite si svoj outdoor zážitok naplno.

Rybolov: Dôležité tipy pre ochranu pred slnkom

Noste klobúk

Pri rybolove je dôležité chrániť sa pred silným slnkom, ktoré môže spôsobiť popáleniny alebo úpal. Klobúk s širokým okrajom alebo tzv. vedierkový klobúk sú ideálne, pretože poskytujú ochranu nielen tvári, ale aj krku a ušiam. Je dobré zvoliť si model s chladiacimi otvormi a materiálom, ktorý chráni pred slnečným žiarením.

Vyberte si oblečenie s UPF ochranou

Oblečenie s integrovanou UPF ochranou pred slnkom je skvelou voľbou pre rybárov. Dlhé rukávy a nohavice s touto ochranou môžu efektívne chrániť pokožku pred škodlivými UV lúčmi. Týmto spôsobom minimalizujete potrebu opakovanej aplikácie opaľovacieho krému a zároveň sa cítite pohodlne aj v horúcom počasí.

Nezabudnite na slnečné okuliare

Pri rybolove je dôležité chrániť aj oči pred odleskmi od vody, ktoré môžu spôsobiť nepohodlie a dokonca aj bolesti hlavy. Investícia do polarizačných slnečných okuliarov sa tak stáva nevyhnutnou. Okrem ochrany zraku vám tieto okuliare pomôžu aj zmierniť únavu a pocit tepla po dlhom dni strávenom na vode.

Pri dodržiavaní týchto jednoduchých tipov môžete svoj rybársky zážitok ešte viac vylepšiť a zároveň chrániť svoje zdravie pred negatívnymi účinkami slnečného žiarenia. Buďte pripravení a užite si prírodu s maximálnym komfortom a bezpečnosťou.

Trailový beh a cvičenie: Dôležité tipy pre úspešné tréningy

Zostaňte hydratovaní

Jedným z kľúčových prvkov úspešného trailového behu a cvičenia je udržiavanie správnej hydratácie. V horúčave je dôležité mať pri sebe dostatok tekutín, ktoré vám pomôžu udržať sa v dobrej kondícii. Vyhnite sa dehydratácii a zvoľte si hydratačný vak, ktorý vám umožní ľahko piť aj počas pohybu.

Vyberte si správne ponožky

Ak chcete minimalizovať nepohodlie spojené s potením a horúčavou vo vašich topánkach, je dôležité mať kvalitné bežecké ponožky. Materiály ako polyester, akryl alebo merino vlna sú ideálne pre odvod potu a udržanie nôh suchých a chladných počas behu. Vyhnite sa bavlneným ponožkám, ktoré môžu spôsobiť nepohodlie a podráždenie pokožky.

Experimentujte s „predchladením“

Pred samotným behom je užitočné zvážiť techniky „predchladenia“ tela. Konzumácia studených nápojov, nosenie chladiacej vesty alebo pobyt v chladnom prostredí môže pomôcť znížiť telesnú teplotu a pripraviť telo na intenzívny pohyb. Tieto metódy môžu zlepšiť výkon a pohodlie počas tréningu na trailoch.

S týmito jednoduchými tipmi a technikami môžete zlepšiť svoje tréningové výkony a užiť si príjemné a efektívne behy a cvičenie v prírode. Buďte pripravení, starajte sa o svoje telo a užívajte si každý krok na trailoch.

Ochladenie aktivované vlhkosťou pre paddleboarding a jazdu na kajaku

V dnešnej dobe je vonkajšie vybavenie pre športové aktivity ako paddleboarding a jazda na kajaku extrémne vyspelé. Okrem štandardného oblečenia je teraz k dispozícii oblečenie s pokročilými tkaninami, ktoré ponúkajú funkcie chladenia aktivované vlhkosťou aj telesným potom. Tieto inovatívne materiály pracujú ako chladivé uteráky, schopné udržať vás v pohode počas celého dňa aktivity.

Výhody ochladenia aktivovaného vlhkosťou oblečenia

Chladenie: Keď sa oblečenie navlhne alebo potíte, uvoľňuje teplo a znižuje teplotu látky, čo vám pomôže zostať chladní aj pri intenzívnej fyzickej aktivite.
Pohodlie: Tieto špeciálne tkaniny sú navrhnuté tak, aby boli pohodlné na nosenie a zároveň efektívne v odvádzaní vlhkosti od tela.
Všestrannosť: Okrem športových aktivít ako paddleboarding sa takéto oblečenie hodí aj na iné outdoorové aktivity, kde je dôležité udržať si správnu teplotu tela.

Ochladzujúci trik s fľašou vody

Pred dobrodružstvom na paddleboarde alebo kajaku môžete využiť trik s fľašou vody. Naplňte fľašu do polovice a vložte ju cez noc do mrazničky. Ráno pred výjazdom doplňte fľašu vodou pri izbovej teplote. Počas dňa sa ľad pomaly roztopí a udrží vodu vo fľaši chladnú a osviežujúcu. Dôležité je nedoplniť fľašu vodou až po okraj, aby sa pri zmrazovaní nevytlačila a nepopraskala.

Tip na ochladenie - „ponorte si šatku“

Jednoduchým spôsobom, ako sa udržať v pohode počas dňa na vode, je využiť trik "ponorte si šatku". Stačí ponoriť šatku do studenej vody a občas si ňou osviežiť tvár a telo. Tento spôsob je mimoriadne účinný pri regulácii telesnej teploty a pomáha vám zostať komfortne aj v horúcom počasí.

Nezabudnite, že pri používaní týchto trikov je dôležité mať pri sebe dostatok vody a chrániť sa pred slnečným žiarením použitím ochranných prostriedkov. S týmito jednoduchými tipmi a vhodným oblečením si môžete ešte viac vychutnať svoje dobrodružstvá na vode a udržať sa v pohodlí počas celého dňa.

Návod na správne obliekanie a plánovanie vonkajších aktivít v horúčavách

Pri živote v meste je dôležité vedieť, ako sa správne obliecť a plánovať vonkajšie aktivity, aby ste sa vyhli nepríjemným situáciám spojeným s horúčavami. Tu sú niektoré užitočné tipy a rady, ktoré vám pomôžu zostať v pohodlí a bezpečí aj v najteplejších dňoch.

Vyberajte si oblečenie strategicky

Chladiace oblečenie: Pri plánovaní vonkajších aktivít je dôležité zvoliť oblečenie s chladiacimi vlastnosťami, ktoré vám pomôže regulovať telesnú teplotu. Košele s vetracími otvormi alebo vyrobené z priedušného materiálu ako nylon alebo polyester sú ideálnou voľbou.

Voľnejší strih a svetlé farby: Oblečenie by malo byť voľnejšieho strihu a svetlej farby, aby sa minimalizovalo absorbovanie tepla. Vyhnite sa tmavým farbám, ktoré môžu pritiahnuť slnečné žiarenie.

Plánovanie času vonku

Naplánujte si prestávky: Ak máte v pláne vonkajšie aktivity, naplánujte si prestávky počas najhorúcejšej časti dňa. Ideálne je vykonávať náročnejšie aktivity skoro ráno alebo neskoro večer, keď sú teploty miernejšie. 

Ochladzovanie sa: Ak strávite veľa času vonku, nezabudnite si pripraviť možnosti na ochladenie. Prestávka na obed v klimatizovanom prostredí alebo osviežujúci nápoj vám pomôžu udržať sa chladnejšími.

Vyhnite sa extrémnym teplotným zmenám

Postupné prispôsobovanie sa: Ak sa nachádzate v extrémnych teplotných podmienkach, dajte svojmu telu čas na aklimatizáciu. Nenúťte ho rýchlo prechádzať z tepla do chladu, čo môže spôsobiť stres a nepohodlie.
Dodržiavanie týchto jednoduchých tipov vám pomôže vychutnať si vonkajšie aktivity aj v horúčavách bez toho, aby ste sa vystavovali riziku prehriatia alebo nepríjemným účinkom extrémnych teplôt. Buďte pripravení, starostlivo si vyberajte oblečenie a plánujte svoj čas tak, aby ste sa mohli bezpečne tešiť z letných dní v meste.

Zdroj: RACHEL CAVANAUGH www.columbia.com